Udlejning af fartøjer

Hvis du udlejer eller lejer fartøjer uden fører, har vi samlet relevant information til dig her på siden.

Udlejning af fartøjer uden fører foregår ofte mellem den, der udlejer fartøjet og private personer, der eksempelvis er på familieudflugt, polterabend, på tur med vennerne og så videre. Det kan være:

  • Kajak-, robåds- eller kanosejlads
  • Sejlads med sup boards eller surfboards
  • Motor- og sejlbåde

Det er således sejladsen, der er styrende for hvilke regler, der gælder. I ovennævnte tilfælde vil sejladsen blive defineret som fritidssejlads. Derfor skal den der udlejer fartøjet uden fører, i tilfælde, der kan sidestilles med ovenstående sejladsaktiviteter, sikre sig følgende:

Reglerne er især under hensyn til lejernes sikkerhed, men også af hensyn til udlejers risiko for at pådrage sig ansvar for ulykker. Det er således udlejer, der overgiver fartøj og ansvar til lejer. Det vil sige, at både lejer og udlejer gensidigt bør sikre, at fartøj og udstyr er ok, når overleveringen i forbindelse med udlejningen finder sted.

Er du i tvivl om, om sejladsen kan sidestilles med fritidssejlads som i ovennævnte tilfælde eller om sejladsen er erhvervsmæssig, kan du finde spørgsmål og svar i vores FAQ’er:

FAQ om skole- og institutionssejlads

FAQ om passagersejlads

Til dig, der lejer et fartøj

Når du lejer et fartøj uden fører skal du blandt andet være opmærksom på, at: