§ 5. Lægeundersøgelsen skal foretages af en søfartslæge, der er godkendt af Søfartsstyrelsen, jf. §§ 12, 13, 14 og 15.
Stk. 2. Lægeundersøgelsen kan tillige foretages af en behørigt kvalificeret læge i Grønland.
Stk. 3. Personer, der skal gennemgå en lægeundersøgelse, vælger selv søfartslægen, der skal foretage undersøgelsen, jf. dog § 19, stk. 6.
§ 6. Søfartslægen foretager ved lægeundersøgelsen et skøn over, hvorvidt den undersøgtes fysiske og psykiske tilstand i almindelighed er således, at den pågældende er egnet til skibstjeneste, eventuelt med begrænsninger, jf. § 9.
Stk. 2. Lægen skal anvende den lægeattest, der er angivet af Søfartsstyrelsen på styrelsens hjemmeside www.dma.dk.
Stk. 3. Søfartslægen skal i sin vurdering overveje
1) om sygdommen eller tilstanden medfører en forøget risiko for akutte komplikationer, som ikke kan behandles af lægmand i et skib, og som dermed kan udgøre en væsentlig risiko for vedkommende selv,
2) om en akut opstået sygdom hos den undersøgte udgør en risiko for skibets sikkerhed eller sætter andre besætningsmedlemmer i en unødigt vanskelig situation, og
3) om sygdommen eller tilstanden medfører, at den undersøgte vil have vanskeligt ved at klare en nødsituation om bord.
Stk. 4. I sin vurdering af førstegangsudmønstrende skal søfartslægen overveje, om sygdommen eller tilstanden vil kunne forventes at blive forværret i løbet af den undersøgtes arbejdsliv.
§ 7. Søfartslægen skal i forbindelse med undersøgelsen benytte bilagene til denne bekendtgørelse.
§ 8. Søfartslægen kan indhente relevante oplysninger om den undersøgte, herunder oplysninger om eventuelt medicinforbrug og eventuel sygdomshistorik, når det efter en konkret, saglig, lægefaglig vurdering skønnes nødvendigt i forbindelse med gennemførelse af lægeundersøgelsen og efter den undersøgtes udtrykkelige samtykke. Søfartslægen skal dokumentere, hvorfor indhentelse af ovenstående oplysninger er skønnet nødvendig.
Stk. 2. Søfartslægen skal inddrage bilag 4 i sin vurdering, såfremt den søfarende har et BMI over 40.
§ 9. Søfartslægen kan i sin vurdering begrænse undersøgtes egnethed til skibstjeneste i forhold til:
1) Sundhedsbevisets gyldighedsperiode.
2) Arbejdsområde om bord.
3) Fartsområde, jf. stk. 2.
Stk. 2. I bilag 5 er angivet de begrænsninger i fartsområde, som normalt bør anvendes.
Stk. 3. Når der anføres begrænsninger i et fartsområde i et sundhedsbevis, skal sådanne altid være en geografisk begrænsning af sundhedsbeviset, f.eks. til et område, en rute eller et farvand. Begrænsningen må ikke angive et bestemt rederi, en bestemt arbejdsgiver eller lignende.
Stk. 4. Den undersøgtes helbredsoplysninger må ikke fremgå af en eventuel begrænsning.
§ 10. Søfartslægen skal indberette resultatet af lægeundersøgelsen til Søfartsstyrelsen ved anvendelse af Søfartsstyrelsens digitale indberetningssystem, uden videregivelse af helbredsoplysninger.
§ 11. Søfartslægen skal dokumentere undersøgelsen herunder notere de enkelte målinger, skøn og saglige begrundelser for sin vurdering.
Stk. 2. Hvis søfartslægen i sin vurdering fraviger de krav, der følger af bekendtgørelsens bilag, skal dette fremgå af dokumentationen efter stk. 1.
Stk. 3. Søfartsstyrelsen kan efter udtalelse fra en speciallæge i øjensygdomme eller øre-, næse- og halssygdomme, hvilken tager stilling til en konkret søfarendes syns- og høreevne, fravige bekendtgørelsens bilag 1 og 2. På denne baggrund kan Søfartsstyrelsen udstede et nyt sundhedsbevis.